Veel gestelde vragen over coaching bij LevenderWijs

Ik krijg vaak vragen over coaching, training en de trajecten die ik aanbied bij LevenderWijs. De antwoorden probeer ik zoveel mogelijk op deze pagina te beantwoorden.

Coachen en training in tijden van corona, hoe gaat dat?

Antwoord: de meerwaarde van coaching en training zit juist in de ontmoeting, dat is wat ik ook van mijn klanten hoor. Daarom kiezen de meesten er (juist nu!) voor om de gesprekken face-to-face door te laten gaan. Daarbij houden we ons natuurlijk aan de adviezen van het RIVM en
dragen we samen zorg voor onze gezondheid. Mijn ruimte is goed geventileerd, schoon en biedt voldoende ruimte. Voor groepstraining kies ik voor ruime, goed geventileerde ruimtes. We maken bij aanvang van de dag heldere afspraken over hoe we deze dag prettig, veilig en verantwoord samen kunnen werken en leren. Heb je vragen, aarzel dan niet om die te stellen.

Iedereen kan zichzelf coach noemen, hoe zit dat met jou?

Coaching is een vrij beroep en dat betekent dat iedereen die vandaag bedenkt “Coachen? Ja, dat lijkt mij wel wat!”, zichzelf dan ook meteen ‘coach’ mag noemen. Als coach werk je met mensen en ik vind dat ik het mijn klanten verplicht ben dat ik hen met de nodige zorgvuldigheid en vakbekwaamheid begeleid. Daarom heb ik, voordat ik startte als coach, een uitgebreide opleiding gevolgd bij erkende opleiders. Ik mag mijzelf daarom ‘gediplomeerd coach’ en ‘gediplomeerd trainer’ noemen. Ieder jaar volg ik één of meerdere aanvullende opleidingen, zo zorg ik goed voor mijn eigen ontwikkeling en blijf ik up-to-date.

Moet ik een traject of training bij Levenderwijs zelf betalen?

Er zijn meerdere vergoedingsmogelijkheden voor coaching en training. Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Zeker wanneer de coachingsvraag of de te volgen training een link heeft naar de werkzaamheden of de context waarbinnen de werkzaamheden plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van assertiviteit, communicatieve vaardigheden, loopbaanontwikkeling en bij burn-out klachten. Zelfstandig ondernemers kunnen het opvoeren als studiekosten en de Belastingdienst kent ook een regeling met betrekking tot studiekosten. Bij een aantal verzekeraars heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. Dit geldt ook voor mensen die gebruik maken van een uitkering verstrekt door het UWV. Wanneer je een coachingsvraag hebt en je hierin weerhouden wordt door financiën, neem dan contact op en dan kijken we hoe wij dit samen kunnen oplossen.

Kan ik niet net zo goed met een goede vriendin gaan praten?

Natuurlijk is het heerlijk om jouw verhaal te delen met een vriendin. Een luisterend oor, bevestiging, aandacht – we hebben het allemaal nodig en een goede vriend of vriendin kan uitstekend in die behoefte voorzien. Wanneer je merkt dat je behalve een luisterend oor, ook behoefte hebt aan het maken van een stap vooruit, wanneer je behoefte hebt aan een onafhankelijke derde die met je meedenkt en je wellicht van tijd tot tijd een eerlijke spiegel voorhoudt, dan is het tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden van professionele begeleiding.

Ga jij me vertellen wat ik moet doen?

Nou, nee. Waarschijnlijk heb je voordat je bij mij terechtkwam al heel veel goedbedoelde adviezen mogen ontvangen en hebben die adviezen je tot nu toe niets opgeleverd. Je worstelt nog steeds met hetzelfde probleem. Ik heb veel liever dat je zelf tot een aanpak, keuze of oplossing komt. Mijn hulp is erop gericht om jou in dat proces te ondersteunen, zonder dat ik je vertel wat jij moet doen. Ik heb er namelijk alle vertrouwen in dat jij met een beetje hulp heel goed weet wat je wilt en wat goed voor je is!

Ben ik hier niet veel te oud of te jong voor?

Ik weet niet hoe oud je bent, maar misschien helpt het als ik je vertel dat ik in mijn praktijk mensen ontvang vanaf ongeveer 8 tot halverwege de 60 jaar. Als je in die categorie valt ben je zeker niet te oud of te jong. Val je er buiten? Dan maak je mij nieuwsgierig en hoop ik dat jijzelf of jouw ouders contact met me opnemen om jouw vraag voor te leggen!

Jij doet toch ook jeugdzorg trajecten? Hoe zit dat?

Klopt, ik ben als trainer verbonden aan een jeugdzorgorganisatie. Dat betekent dat jongeren tot 18 jaar via deze jeugdzorgorganisatie bij mij aangemeld kunnen worden. Het traject wordt dan bekostigd door de gemeente waar zij staan ingeschreven. Wil je daar meer over weten? Neem dan vooral contact op zodat we samen kunnen kijken of je in aanmerking komt voor zo’n traject en welke acties je daarvoor moet ondernemen.

Kan coaching of training ook online?

Het liefst werk ik face-to-face zonder beeldscherm ertussen omdat dit het meeste rendement oplevert. Dat heeft ook te maken met het letterlijk en figuurlijk uít je comfortzone gaan en het zonder ‘filter’ met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Het kan voorkomen dat de omstandigheden maken dat het niet anders kan dan via Zoom of Skype te coachen. Dan bespreken we samen hoe we daar mee om kunnen gaan. Dus ja, in goed overleg en afhankelijk van de coachvraag is dit mogelijk.

Hoe zit het met de vertrouwelijkheid? Wat vertel jij aan mijn baas?

Volg je een coaching of training bij mij die jouw werkgever betaalt? Dan maken we vooraf hele heldere afspraken zodat jij, maar ook jouw werkgever weet wat we van elkaar mogen verwachten. Die afspraken gaan over leerdoelen, intenties en het delen van informatie. Wanneer nodig en wenselijk bespreken we de voortgang van het traject gezamenlijk in een gesprek waar jouw werkgever, jijzelf en ik bij aanwezig zijn. Zo kan er geen ruis ontstaan over wie wat heeft gezegd en welke informatie er wel of niet besproken is. Dit gesprek bereiden we samen goed voor. Zonder jouw toestemming deel ik geen informatie met derden. Van jouw werkgever wil ik graag vooraf weten wat het doel of belang is bij het aanbieden van dit traject.

Kun jij een diagnose stellen?

Daar kan ik helder in zijn. Nee, dat kan ik niet, daarvoor zijn gespecialiseerde instanties. Op basis van mijn ervaring kan ik je bij het vermoeden van iets wel binnen mijn netwerk doorverwijzen naar een specialist. Soms valt mij iets op tijdens de coaching, dat zal ik dan aan je voorleggen. Het is aan jou om te bepalen of je daar dan verder iets mee wilt doen. Voel je nooit verplicht in zo een situatie.

Wat als ik aan het einde van het traject vind dat het mij niets heeft opgeleverd?

Dan zou je de eerste zijn waarbij dat gebeurt. Al mijn klanten hebben een stap voorwaarts gemaakt in hun ontwikkeling. Dat komt ook omdat we vooraf jouw leerwens helder maken, zodat we samen weten waar we naartoe werken. Halverwege bespreken we of we op de goede weg zijn, en stellen we bij waar nodig. Aan het eind evalueren we en oogsten we de opbrengt van het traject. Mocht je dan tot de conclusie komen dat het je niets heeft opgeleverd, dan zoeken we samen naar een passende oplossing die jouw belang (het halen van je doelen) en mijn belang (tevreden klanten die mij binnen hun eigen netwerk willen aanbevelen) dient. 

Mijn kind wordt gepest, kan hij of zij bij jou een groepstraining volgen?

Groepstrainingen geef ik op school en onder schooltijd, dit is de ‘Sta Sterk op School’ training. Buiten school geef ik geen trainingen meer in groepsverband. Ik leg je graag uit waarom en welke mogelijkheden er wel zijn.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur me dan een bericht met de vraag en ik zal deze zo snel mogelijk persoonlijk aan je beantwoorden.